Spökvandring Gideon

Gideon är det äldsta spöket i Gamla stan eller närmare bestämt ute på Riddarholmen.
Riddarholmen hette förut Gråmunkeholmen och ännu längre tillbaka hette holmen Kidskär. Det finns ett hus idag som är byggt på de gamla murarna till Gråmunkeklostret.
Det är Kommerskollegiet som använder de lokalerna nu. Gideon har funnits på Riddarhomen långt före Gråmunkarna och före det överhuvudtaget fanns några Stockholm eller något Stockholm.
Historien bakom Gideon är att han skickades ut redan på 800-talet för att hjälpa sin ordensbroder Ansgar att kristna vikingarna i Birka. Vilket ju inte var en helt enkel uppgift.
Men stackars Gideon om aldrig fram. Han skepp sjönk på sin väg genom strömmen under en storm och Gideon drunknade och hans kropp sköljdes upp på den plats där han spökar idag.
De som arbetar i lokalerna vill helst inte jobba sent på kvällarna och framförallt är det svårt att få någon att gå ner med soporna till soprummet i källaren.
Många av de anställda känner Gideon närvaro, man kan känna sig förföljd, en del har sett en mörk figur utan att det egentligen är någon där.
Men Gideon är inte ensam i lokalerna på Birger Jarls torg 5.
Det finns en vindsvåning där en man har tagit livet av sig och han finns fortfarande kvar där. En del kan tydligt se honom och sedan helt plötsligt så försvinner han rakt framför ögonen.
Det finns en blodfläck som aldrig gått att tvätta bort och som man lagt en heltäckningsmatta på för att försöka dölja den.
Men det är inte bara kontorsanställda som känner obehag i lokalen, städpersonal eller vaktmästare. Även hundar reagerar och framförallt i rummet med blodfläcken.
Om du vill höra mer om detta eller kanske vill höra berättelser om Axel von Fersen som spökar i ett hus i Gamla stan. Ja, vilket hus spökar han i egentligen?
Följ med oss på någon av våra spökvandringar för att få höra mer spännande berättelser om spökena i Gamla stan. Välkomna önskar Gajderna till Gamla stan och även till Riddarholmen under de mörka kvällningarna.