Spökvandring Bödeln

Under vår spökvandring så berättar vi om många spännande saker bl. a om Bödeln som hade medeltidens värsta yrke.
Bödeln var en person som blev utstött ur samhället och som oftast fick leva ett ensamt liv. Man förstår att det måste varit både ensamt och psykiskt påfrestande att genomföra dessa arbetsuppgifter. Inte helt ovanligt blev alkohol ett sätt för bödeln att ta sig igenom livet. Men det gjorde dessvärre situationen värre för den som skulle avrättas. Bödeln fick ta sig ett par glas före en avrättning och det var inte helt ovanligt att bödeln fick hugg både två och tre gånger innan jobbet var slutfört.

Bödeln Gamla stan

Vi berättar om bödeln i Gamla stan, Var bodde han? Vem var han? Varför blev man bödel? Allt detta och mycket mer får du veta om du följer med oss på spökvandring!
Det finns en speciell plats i Gamla stan där bödeln bodde, i utkanten i sin ensamhet. Vi besöker den platsen under våra spökvandringar.

Bödeln yrkesskicklighet

Hur lärde sig bödeln sitt yrke? Det beror lite vilka tidsperioder man avser, men ofta fick sönerna till bödeln lära sig yrket. Från början var pojken bara med vid själva avrättningen, iordningsställde innan själva avrättningen och gjorde rent verktyg och städade undan efteråt. Bödeln övade också på grisar och hundar. Den svåraste arbetsuppgiften av alla var att halshugga någon och bödeln fick öva på just det. Ofta ville bödel ha ett special tillverkat svärd som passade just hans händer och ofta ville han ha något personligt utsmyckat på bödelssvärdet, antingen bara som dekoration eller med exempelvis religiösa texter. Bödeln hade ofta svärdet i sitt egna hem och kunde ha det upphängt på väggen i sin lägenhet.

Bödelns olika avrättningar

Som på så många andra orter i Sverige så tyckte man även i Stockholm att avrättningar kunde vara ett sätt att underhålla sig på.
Offentliga avrättningar var helt enkelt ett nöje och lockade till sig folk. Det finns en del avrättningar som utmärker sig lite mer än andra.

Läs mer om Bödelsbacken på Södermalm!